Kilo vermeye karar vermiş bir kişi normal bir bireye göre çok farklı düşünüyor. Bunlardan en kötüsü ise hızlı kilo vermenin sağlıklı olduğu düşüncesi.
Çünkü hedefe hızlı ulaşmak birçok kişinin istediği tek şey ve bu durumu olumlu hale getirmek motivasyon artışı demek.
Ama üzgünüm. Hızlı kilo vermenin mantıklı hiçbir yanı yok.
Bu yazıda size hızlı kilo vermenin zararları ile ilgili bilgi verecek ve ayda kaç kilo verilmeli? sorusunu cevaplayacağım.
Hazırsanız başlıyoruz!
Yazı İçeriği
Hızlı kilo vermenin zararları
Her şeyden önce hızlı kilo vermenin ne kadar yanlış bir hareket olduğunu bilmenizi istiyorum. Bu sebeple hızlı kilo veren bireylerde sık gördüğüm problemleri sizlerle paylaşacağım.
İşte hızlı kilo vermenin zararları.
Hormon dengeniz bozulur
Hızlı kilo vermek için çok az kalori almanız gerekiyor. Az kalori almak ise her zaman bedeninizin enerji üretim ve tüketim mekanizmalarını sekteye uğratır. Ayrıca çok az kalori alırsanız hayati organların tamamı yeterli enerjiyi alamaz ve bazı organlar kısıtlamaya gitmek zorunda kalır.
Kısıtlama yapılan organ ve ilgili hormonlar ise bu süreçte ciddi şekilde zarar görür.
Hormon bozukluğu riski düşük kalori ile beraber yetersiz yağ alımı yapan kişilerde daha fazla. Çünkü yağ, birçok hormon ve beden yapısında kilit rol oynar.
Dolayısıyla hızlı kilo verme hormonlarınızı bozarak,
- Cinsel istek kaybına,
- Uyku problemlerine,
- Sindirim sistemi sorunlarına,
neden olur.
Yani bedeninizin doğru şekilde işlemesini sağlayan hormonlarınızın düzenini korumak için hızlı kilo vermemeniz gerekiyor.
Vitamin, mineral ve makro besin eksikliğine neden olur
Yaşamak için belirli besinlerden belirli miktarda alacak şekilde beslenmek zorundasınız. Çünkü hücresel aktiviteler ve yaşamak için gerekli olan reaksiyonlar vitamin, mineral, protein ve yağ ihtiyacı doğurur.
Eğer hızlı kilo vermeye çalışırsanız çok az beslenmeniz gerekir. Bu durum sizin çok az vitamin, mineral, protein ve yağ almanıza neden olur.
Eğer gerekli besinleri alamazsanız,
- Yoğun kas kaybı,
- Yorgunluk ve güçsüzlük,
- Kramplar,
- Birçok organ fonksiyonununda bozulma,
gibi birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.
Bu sebeple hızlı kilo vermeye çalışmak, sağlıklı yaşam için gereken besinleri almak için oldukça yanlış bir tercih.
Safra taşı oluşumuna neden olur
Çok az kalori almaya çalışarak hızlı kilo verme isteği safra kesenizin tam olarak boşalmasını engeller. Bu durum safra taşı oluşum riskini ciddi şekilde arttırır.
Safra kesenizde sürekli birikim olması taş formasyonunun oluşmasını kolaylaştırır.
Safra taşı problemi ise uzun vadede hastaneye yatış riskini arttırır. Kilo verme sürecini böler ve eğer ilerlerse ameliyat olmanıza neden olur.
Dolayısıyla önlenebilir bir durum olan safra taşı problemini, sırf hızlı kilo vermeye çalıştığınız için yaşamak oldukça mantıksız.
Yapılan araştırmalar haftada 1.5 kilodan fazla vermenin safra taşı riskini arttırdığını gösteriyor.
Depresyon sıklığını arttırabilir
Çok düşük kalori alımının bedeninizi strese soktuğundan bahsetmiştim. Yoğun stres ise beyin üzerindeki biyokimyasal aktiviteleri bozar.
Ayrıca kötü beslenme yani az vitamin ve mineral alımı etkilerini çoğu zaman beyinde gösterir.
Dolayısıyla eğer uzun süre aşırı kalori kısıtlaması yapar ve doğru şekilde beslenemezseniz depresyona yakalanma riskiniz artacaktır.
Özellikle B12 ve D vitaminleri, folik asit gibi mikro besinlerin eksikliğinde nörolojik bozukluklar görülür.
Hızlı kilo vermenin zararları tabi ki bu kadarla sınırlı değil. Diğer zararlar,
- Saç dökülmesinin hızlanması (ki bu durumu şu yazımda inceledim),
- Metabolizmanızın bozulması,
- Sürekli yaşanan kabızlık,
- Aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon),
- Zihinsel kabiliyetlerin azalması,
olarak sıralanabilir. Ama hızlı kilo vermenin yarattığı tek sorun sağlık ile ilgili değil. Açıklamama izin verin.
Hızlı kilo verdin. Ya sonra?
Kötü beslenme alışkanlıkları uzun vadede beden ve zihninizi kontrol eder. Eğer hızlı kilo vermeye çalışıp başarılı olursanız doğru alışkanlıkları edinmeniz için bedeniniz yeterli zaman bulamaz.
Ne demek istiyorum?
Kısaca durum şu. Hızlı kilo verirseniz bedeniniz değişir, beyniniz değil. Dolayısıyla kilo verdikten sonra değişmeyen beyniniz, kilo almanıza neden olur. Çünkü alışkanlıklar hala ordadır. Bu durumu mide küçültme ameliyatlarından sonra sık sık görüyoruz.
Hastalar operasyondan sonra çok hızlı bir şekilde kilo vermelerine rağmen, eğitim sürecinin eksik kalması sebebiyle kötü alışkanlıklarına geri dönüyorlar. Sonuç olarak o küçücük midelerini kötü beslenerek tekrardan genişletiyor ve kilo alıyorlar.
Bunun tek sebebi ise oturmayan beslenme alışkanlıkları.
Dolayısıyla hızlı kilo vermek uzun vadede kilonuzu korumanızı ciddi şekilde zorlaştırır. Eğer verdiğiniz kiloda kalmak istiyorsanız hızlı kilo vermek yerine yavaş ve sürekli kilo vererek doğru beslenme alışkanlıklarını edinmelisiniz.
Kilo koruma ile ilgili ayrıntılı bir yazım var. Eğer hızlı kilo verdiyseniz ve bu yazıyı kilo almamak için çırpırken okuyorsanız kilo koruma rehberine mutlaka bakmalısınız.
Ayda kaç kilo verilmeli?
Buraya kadar gayet iyi bir şekilde ilerledik ve biliyorum artık aklınızda ayda kaç kilo verilmeli? sorusu var.
Bu konuda oldukça net kaynaklara sahibiz. Bu kaynaklardan en değerlisi olan “hastalık kontrol ve önleme kurumu” (Centers for Disease Control and Prevention) bize sağlıklı şekilde zayıflamak için maksimum sınırın haftada 500 ile 1000 gram arasında olduğunu söylüyor.
Yani eğer sağlıklı bir zayıflama deneyimi istiyorsanız ve aşırı kilolu değilseniz ayda en fazla 2.000 ile 4.000 gram arasında vermelisiniz.
Yukarıda aşırı kilolu değilseniz ayda en fazla 2 ile 4 kilo arasında vermeniz gerektiğini belirttim. Peki bu aşırı kilo durumu da neyin nesi?
Aslında olay oldukça basit, eğer obezite sınıfıa girecek bir kiloya sahipseniz yani vücut kitle indeksiniz 30’dan fazlaysa, çok basit kalori kısıtlamaları ile hızlı kilo verebilirsiniz.
Bu durumun sebebi aşırı kilolu bireylerde kalori ihtiyacının çok fazla olması ve bedenin kilo vermeye yatkın olmasıdır.
Dolayısıyla eğer aşırı kiloluysanız ayda 4 ile 8 kilogram arasında bir kayıp yaşamanız doğal.
Kilo vermek için kaç kalori almalıyım?
Hızlı kilo vermemeniz gerektiğinden ve aylık kilo verme sınırlarından bahsettim. Bu konu ile ilgili cevaplamadığım tek bir soru kaldı. O da kilo vermek için kaç kalori almanız gerektiği sorusu.
Burada net bir cevabın olmadığını önceden belirteyim. Çünkü metabolizma, beslenme düzeni, sosyal hayat ve benzeri birçok farklılık kişinin kalori ihtiyacını değiştirir.
Ama burada ortalama bir fikir edinmeniz ve başlangıç noktası oluşturmanız için basit bir hesap var.
Yapılan araştırmalar, günlük kalori ihtiyacınızdan 500 ile 1.000 kalori eksik alımın, haftada 500 ile 1000 gram arasında bir kilo kaybı için yeterli olduğunu gösteriyor.
Yani sağlıklı bir hızda kilo vermek için, günlük kalori ihtiyacınızdan 500 ile 1.000 kalori eksik almalısınız.
Ama yorulmanıza hiç gerek yok. Çünkü günlük kalori ihtiyacı hesaplayıcı ile bu değeri hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Sonuç olarak hızlı kilo vermenin zararları yaşam kalitenizi ve sağlığınızı ciddi şekilde bozar. Dolayısıyla anlık heveslere kapılmamanız ve düzenli kilo vermeye çalışmanız çok daha önemli.
Ayrıca sağlıklı kalmak istiyorsanız,
- Ayda en fazla 4 kilogram vermeli (eğer aşırı kilolu değilseniz),
- Günlük kalori ihtiyacınızdan en fazla 500 ile 1000 kalori düşük bir diyet oluşturmalısınız.
Eğer kilo verme sürecine daha yeni başladıysanız, doğru beslenme alışkanlığı edinmek için kilo vermek istiyorum adlı yazımı okumalısınız.
Artık hazırsınız. Hızlı kilo vermek isteği sizde nasıl bir his oluşturuyor? Benimle paylaşmayı unutmayın!