Uykunun önemini birçok farklı yazımda işledim. Konuya bu yönden baktıktan sonra akıllara önemli bir soru geliyor; ideal uyku süresi!

Çünkü uyku kalitesi, koşulları kadar uyku süresi de oldukça önemli.

Bu yazıda ideal uyku süresinden, değişik yaş grupları ve yaşam koşullarında “ne kadar uyumalıyız?” sorusunun cevabına kadar birçok konuya değinecek, soruları cevaplayacağım.

Hazırsanız başlıyoruz!

İdeal uyku süresi

Modern yaşam insanların daha çok zamana ihtiyaç duymasına sebep oluyor. Bazen daha fazla çalışmak, bazen daha fazla eğlenmek için uykusuz kalmak artık normal hale geldi.

Durum böyle olunca ideal uyku süresini öğrenmek ve fazla uyuyarak zaman kaybetmek istemiyorsunuz, biliyorum.

Size ortalama ideal uyku süresi olarak belirlenmiş değerleri aşağıda bir tablo halinde sunuyorum.

Yaş Grubu İdeal uyku süresi
0-3 Ay Günde 14-17 Saat
4-11 Ay Günde 12-15 Saat
1-2 Yıl Günde 11-14 Saat
3-5 Yıl Günde 10-13 Saat
6-13 Yıl Günde 9-11 Saat
14-17 Yıl Günde 8-10 Saat
18-64 Yıl Günde 7-9 Saat
65+ Yıl Günde 7-8 Saat

Burada tablodaki değerleri inceleyip “sadece bu kadar mı?” dediğinizi duyuyorum. Ama hayır, belirlenen süreler yukarıdaki gibi olsa da birçok istisna mevcut.

Gelin istisnalar ile beraber doğru uyku süresini bulalım.

Ne kadar uyumalıyım?

Elimizde ideal uyku süreleri ile beraber kocaman bir soru var. Ne kadar uyumalıyım?

Sorunun cevabını vermek için ise elimizdeki veriyi modifiye edebilmeli ve kişiye özel hale getirebilmeliyiz. İşte bu noktada uyku ihtiyacını değiştiren faktörleri incelemek gerekiyor.

Uyku ihtiyacını değiştiren faktörler,

  • Gebelik,
  • Ciddi hastalık,
  • Egzersiz ve diyet,
  • Uyku kalitesini azaltan hastalıklar,

olarak sıralabilir.

Gebelik uyku ihtiyacını arttıran bir faktör. Kapasite artışı yaşayan ve daha fazla ihtiyaca cevap vermesi gereken bedenin fazladan bir saat gece uykusu ve gebeliğin son üç aylık periyodunda gündüz uykularını tavsiye ediyorum.

Ciddi hastalıklar yapılanma sürecinin devamı için fazladan uyku ihtiyacı oluştururlar. Kronik hastalıkların atak dönemlerinde kişilere fazladan iki saatlik gece uykusu öneriyorum.

Egzersiz yapan kişilerde artan bedensel aktivite uzun vadede uyku ihtiyacını arttırabilir. Özellikle egzersizle beraber diyet yapan sporculara bir saatlik gündüz uykusu tavsiye ediyorum.

Uyku kalitesini azaltan hastalıklar yeterli uyku süresine sahip olsanız bile yeteri kadar dinlememenize neden olur. Takviye uyku süresi hastalığın ciddiyeti ve kategorisi ile alakalıdır. Çözüm ise uyku süresini arttırmak değil, kalıcı tedavi sağlamaktır.

Bunlarla beraber ne kadar uyumalıyım? sorusunun cevabını net olarak vermek hala mümkün değil. Bazı bireylerde uyku ihtiyacı her şey normal bile olsa artmış olarak görülebilir.

Bu sebeple uyku süresini azaltmak için kendinizi gereksiz olarak zorlamanıza gerek yok. Uyku kalitesini arttırmanız yeterli.

Uyku kalitesi arttıkça uyku süresiniz azalacaktır.

İdeal uyku süresi: Sonuç

Uyku ihtiyacı bireyin yaşam tarzına, genetiğine ve birçok farklı faktöre bağlı bir husus. Bu sebeple doğru süreyi keskin sınırlar ile belirlemek mümkün değil.

Ama birçok kişi için geçerli olan ideal uyku süresini iyi incelemeli ve uyku kalitesini arttırarak ideal uyku süresini yakalamaya çalışmanız oldukça doğru bir hareket olacaktır.

Ayrıca bu yazı ile beraber uyku hakkında ayrıntılı bilgi alabileceğiniz uyku rehberi, uyku kalitesini bozan suni ışık hakkında bilgi alabileceğiniz suni ışık rehberi adlı yazımı incelemenizi tavsiye ediyorum.