Sık sık karşılaştığımız spor efsanelerinden biri olan kas yağa dönüşür mü? ya da tersi olan yağ kasa dönüşür mü? sorusunun cevabını merak ediyor musunuz? O zaman başlıyoruz .
Kaslar ve yağlar, farklı fonksiyonları olan iki ayrı hücre tipinden köken alırlar. Kökenleri farklı olan bu hücrelerin birbirine dönüşmesi beyin dokusunun mide dokusuna dönüşmesi kadar imkansızdır. Buna rağmen uygun koşullarda kasların yağa ya da yağların kasa dönüştüğü gibi bir hisse kapılınabilir. Bu hisse kapılmanızı sağlayan mekanizmaları inceleyelim.
Kaslarınız siz egzersiz yaptıkça büyüme eğilimindedir. Bu büyümeyi, kasların ihtiva ettiği hücrelerin sayılarının artması değil; mevcut olan hücrelerin hacimlerinin ve hücre içi organel (yardımcı eleman) miktarının artması sağlar.
Egzersizi bıraktığınızda olanlar
Kas hücreleri vücudunuzda en çok kalori harcayan hücre tiplerinden bir tanesidir. Buna binaen egzersiz yapmasanız bile kaslarınız kilo başına günlük 13 kalori harcar. Egzersizi bıraktığınızda küçülen ( hacmini azalan ) kaslarınız ağırlığını kaybetmesi ile beraber daha az kalori harcamaya başlar.
İhtiyacınızdan fazla kalori almaya devam ederseniz küçülen kaslarınızın yerine oluşan boşluğu yağ hücreleri kaplar. Böylece küçülen kaslarınız ve artan yağ hacmi size kaslarınızın yağa dönüştüğünü hissettirebilir.
Egzersizi bırakacaksanız bu önerileri göz önünde bulundurun
- Egzersiz sırasında daha fazla kalori harcarsınız. Egzersizi bıraktığınızda azalan kalori ihtiyacınızı göz önünde bulundurun ve diyetinizi düzenleyin.
- Egzersizi bıraktığınızda oluşacak kas atrofisi (küçülmesi) vücudunuzun daha az kalori harcamasına sebep olur. Bunu göz önünde bulundurun ve diyetinize dikkat edin.
- Egzersiz için spor salonlarına ya da saatlere ihtiyacınız yok. 4 dakikada antrenman yapabilirsiniz. Evde antrenman programları ile spor yapmaya devam edebilirsiniz.
Egzersize başladığınızda olanlar
Egzersiz sırasında daha fazla güce ihtiyaç duyarız. Vücudun adaptasyon mekanizması gereği daha fazla güç üretmek için uyarılan kas hücreleri hacimlerini arttırmaya çalışırlar. Artan kas hacmi ile beraber artan kalori yakımı yağların azalmasına sebep olur. Bu sayede azalan kas hücrelerinin yerini hacmi artan kas hücreleri alır. Bu dışarıdan yağların kasa dönüştüğü izlenimini verebilir.
Egzersize başlayacaksanız bu önerileri göz önünde bulundurun
- Egzersiz ile beraber diyetinize dikkat edin. Böylece kas kütlenizi arttırırken, yağ kütlesini azaltabilirsiniz.
- İzole hareketler yerine daha fazla kalori harcatan bileşik hareketlerini tercih edin. Böylece büyüme hormonu ve testosteron salınımınızı arttırabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için spor yapmak istiyorum adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Ekstra bilgi
- Çizgili kaslar ( hareketini kontrol edebildiğiniz ) 2 tiptir. Yavaş ve hızlı kasılan tip. Yavaş kasılan çizgili kaslar güçlü olmamasına rağmen oldukça dayanıklıdır. Hızlı kasılan kas lifleri ise yavaş kasılan kasların tersine daha az dayanıklı ve daha güçlüdür.
- Ortalama olarak yetişkin bir erkeğin vücudunun %42’si kas olmasına rağmen kadınların vücudunun %36’sı kastır.
Not: Kas ve yağ dokusunun vücut içinde bulunduğu tabakalar farklıdır. Yazının içinde yer alan azalan yağ dokusunun yerini kas dokusunun alması ya da tersi hususu; dokularda meydana gelen azalma ile oluşan hacim boşluğunun kas kütlesinin ya da yağ dokusu tarafından doldurulduğunun hissedilmesi kastedilmiştir.