Ketojenik diyet ile ilgili bir rehber yayınlamamdan uzun süre sonra artık sık sorulan soruların olgunluğa eriştiğini düşünüyorum.
Bu soruları cevaplayarak aslında onayladığım birkaç beslenme tarzından biri olan ketojenik diyete daha kolay başlayacağınızı ve sürdüreceğinizi ümit ediyorum.
Ketojenik diyet hakkında bilgi almak istiyorsanız ketojenik diyet rehberi adlı yazımı, ketojenik diyet tipleri hakkında bilgi almak için hangi ketojenik diyeti seçmeliyim? adlı yazımı okumalısınız.
Soru çok, zaman kaybetmemek gerekiyor. Hazırsanız başlıyoruz!
Yazıyı okumak istemeyenler için sık sorulan soruların cevapları yukarıda!
Ketojenik diyet ve yapısal sorular
Ketojenik diyete giriş, ketojenik diyet sırasında oluşan durumlar ile ilgili aklınıza gelen tüm soruları bu başlık altında inceleyeceğim.
Ketozise girmem kaç gün sürer?
Ketojenik diyet ile beraber doğru makroları yakaladıysanız ketozise girmeniz 3 gün ile 7 gün arasında sürebilir. Bu fiziksel aktiviteniz, aldığınız karbonhidrat miktarı ve tipine göre değişecektir.
Ketojenik diyette ketozise girmekte zorlanıyorsanız ketozise hızlı girmek için öneriler adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Ketojenik diyette kalori takibi yapılmalı mı?
Ketojenik diyet yaparken ana odak noktamız karbonhidrat tüketimi olmakla beraber kalori takibi yapmak oldukça önemli. Hedefe yönelik kalori alımı başarıya ulaşmanız için koşullardan biri zira.
Ketojenik diyette makroları tamamlayamıyorum. Ne yapmalıyım?
Birçok kişi ketojenik diyette makrolarını tamamlayamamaktan şikayetçi. Bu durum aslında yıllarca karbonhidrattan zengin bir diyet ile beslenmenin bir sonucu. Bu tip diyetlerle yaşadığınız için yağ zengini besinleri bilmiyor, nasıl diyetinize ekleyeceğinizi tahmin edemiyorsunuz.
Yapacağınız en önemli şey ketojenik diyet ile ilgili tarifleri araştırmak ve uygulamak. Ayrıca besinlerin yağ içeriğini öğrenmek size önemli bir katkı sağlayacaktır. Bir süre sonra “ne yemek yapacağım?” sorusunu sormayacağınıza eminim.
Makro besinleri tam olarak doğru hesapladınız mı? Eğer makrolarınızdan şüpheliyseniz makro besin hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Ketojenik diyet ile kilo alınır mı?
Ketojenik diyet sadece kilo vermek isteyenler için değil, sağlıklı yaşamak isteyen tüm bireyler içindir. Bu sebeple kilo almak isteyen bireylerde ketojenik diyet yapabilir. Burada bazen yaşadığınız kalori alımı sorunundan bahsetmek istiyorum.
Birçok bireyin ketojenik diyete uygun besinler bulmakta zorlandığını ve kalori açığı oluştuğundan bahsettim. Eğer sizde ketojenik diyette makroları tamamlayamıyorsanız ve kilo almak istiyorsanız ketojenik diyet yerine daha hafif bir form olan düşük karbonhidratlı diyetleri deneyebilirsiniz.
Ketojenik diyeti sürekli yapabilir miyim?
Evet, herhangi bir engel olmadıkça ketojenik diyeti istediğiniz sürede yapabilirsiniz. Birçok insan kilo vermek için başladığı ketojenik diyete kilo verdikten sonrada devam ediyor. Yapmanız gereken tek şey alacağınız makroları kilo koruma yönünde tekrardan düzenlemek.
Ketojenik diyette alkol alınabilir mi?
Birçok alkol tipi yoğun karbonhidrat içerir. Bu alkol tipleri kısa sürede karbonhidrat sınırını aşmanıza neden olabilir. Sorunun cevabı hayır olmamakla beraber kontrollü alkol alımı önerilir.
Ketojenik diyette meyve tüketilebilir mi?
Ketojenik diyet yaparken meyve tüketilebilir. Tükettiğiniz meyvelerin karbonhidrat düzeylerine dikkat etmeniz ve makroları aşmamanız gerekiyor. Ketojenik diyet için tercih edilmesi gereken iki önemli meyve ise avokado ve hindistan cevizi.
Ketojenik diyet ve egzersiz
Birçok sporcunun favori diyet tarzı düşük kalorili ve düşük yağ içerikli diyetler. Genel olarak bu tip diyetlerin uygulanmasının sebebi sporcuların egzersiz esnasında karbonhidrat alımın performansa olumlu etkileri olacağını düşünmesi.
Ama gerçekler farklı. Gelin inceleyelim.
Ketojenik diyette spor yapılır mı?
Ketojenik diyet egzersiz yapmak için bir engel değildir. Bununla beraber ketozise vücudunuz alışırken bir süre performans kaybı yaşayabilirsiniz. Ketozise adapte olduktan sonra normal karbonhidrat alımı yapan bir birey ile egzersiz performansınız arasında bir fark olmayacaktır.
Bu konuya ilgili düşük karbonhidratlı diyet ve egzersiz performansı adlı yazımı okuyarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Ketojenik diyette kas kaybı yaşar mıyım?
Ketojenik diyette kas kaybı yaşamazsınız. Ama başlangıçta hacim kaybedeceğinizi belirtmek isterim. Bu durum kas içi glikojen depolarının boşalması ile alakalıdır ve kas kaybı olarak yorumlanmamalıdır.
Ketojenik diyet ve sağlık
Ketojenik diyet, hastalıklar ve sağlık üzerine etkisini incelemem oldukça önemli. Gelin bir bakış atalım.
Ketojenik diyet hangi hastalıklarda kullanılabilir?
Ketojenik diyet birkaç hastalığın tedavisinde yada semptomlarını gidermekte oldukça etkili. O hastalıklar,
- Epilepsi,
- Tip 2 diyabet,
- Metabolik sendrom,
- Polikistik over,
- Bazı kanser türleri,
olarak sıralanabilir.
Özellikle çocuklarda ilaca cevap vermeyen epilepsilerde ketojenik diyet sıkça tercih ediliyor. Etki mekanizması ise ketojenik diyette ortaya çıkan keton cisimciklerinin beyni stabilize etmesi ve nöbetleri bu şekilde azaltması.
Ketojenik diyetin bir diğer kullanım alanı ise insülin direncinin eşlik ettiği tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve polikistik over hastalıkları. Bu tip hastalarda kilo kontrolü ve insülin direncinin giderilmesi yüksek karbonhidratlı diyetlerle oldukça güç. Ketojenik diyet ise düşük karbonhidrat alımı ile insülin direncini azaltması, mevcut metabolik sorunların hızlıca çözülmesini sağlıyor.
Son olarak bazı kanser türlerinde yayılımı azaltmak ve tedaviye destek olmak amacıyla ketojenik diyet kullanılmakta.
Kimler ketojenik diyet yapamaz?
Gelişim döneminde olan sağlıklı çocuk ve gençler, hamileler ve emziren anneler diyetlerinde daha homojen makro dağılımına ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple bahsedilen grupların ketojenik diyet yapması doğru değil.
Emziren annelerin diyet tercihi konusunda bilgi almak isterseniz emziren anneler kilo verme rehberi adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Ketozis ise ketoasidoz aynı şey mi?
Birçok kişi ketoasidoz ile ketozisi karıştırıyor. Ketoasidoz tip 1 diyabet hastalarında sık görülen, az insülin alımına bağlı yüksek kan şekerinin oluşturduğu bir durumdur. Hayatı tehdit eder. Burada ketozisten farklı olarak yoğun asidoz yani kan pH’ında düşüş oluşur.
Ketoziste ise oluşan keton cisimcikleri yüksek kan şekerine bağlı değil, düşük kan şekeri sebeplidir. Bu sebeple asidoz oluşmaz, yaşamı tehdit etmez.
Ketojenik diyet kolesterolümü arttırır mı?
Kolesterol düzeyleriniz sadece aldığınız yağ miktarı ile alakalı değildir. Bu sebeple direkt olarak kolesterol tüketiminiz kan kolesterol düzeylerinizi etkilemez. Eğer tamamen sağlıklı bir bireyseniz ketojenik diyette doğru makroları seçmek sizi yüksek kolesterolden koruyacaktır.
Hatta yapılan araştırmalar kolesterol düzeyini düşürmede düşük karbonhidrat alımının daha etkili olduğunu göstermekte. Bu konu ile ilgili araştırmalara düşük karbonhidrat vs düşük yağ: hangisi üstün? adlı yazım aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Ayrıca düşük karbonhidrat alımı yüksek kolesterol alımı demek değildir. Eğer yüksek kolesterol düzeylerine sahip bir dislipidemi hastası iseniz ketojenik diyet sırasında da düşük kolesterol alımı yapabileceğinizi unutmayın.
Ketojenik diyet vitamin ve mineral eksikliği yapar mı?
Ketojenik diyette vitamin eksikliği sık görülmez. Bununla beraber kötü dizayn edilmiş diyet programları her zaman vitamin ve mineral eksikliği doğurabilir.
Bu sebeple eğer ketojenik diyet yapıyorsanız ve kaliteli beslenemediğinizi düşünüyorsanız magnezyum, D vitamini, çinko tüketimini gözden geçirmeli yada doktorunuza danışarak takviye ürünler almalısınız.