Süt içtikten sonra rahatsızlık hissi, karın ağrısı, şişkinlik , ishal ve bulantı mı yaşıyorsunuz? Laktoz intoleransına sahip olabilirsiniz. Peki laktoz intoleransı nedir ?
Genetik, yaşam tarzı ve yaşa bağlı olarak midede laktozu sindiren laktaz enziminin miktarı azalabilir. Bu azalma kritik düzeye geldiğinde ise laktoz intoleransı denilen tablo ortaya çıkar.
Midenizde yarattığı rahatsızlık ile beraber yanında aldığınız besinlerin emilimini bozan laktoz intolerası (hassasiyeti) konusunda korkmayın, yalnız değilsiniz . Dünya nüfusunun yaklaşık %50’sinde laktoz intoleransının bulunduğu düşünülüyor.
Hafif formlar farkına varmayabilir
Süt intoleransı ( hassasiyeti ) her insanda aynı ciddiyette olmayabilir. Bir bardak süt sizi etkilemiyorken ikinci bardağa aşırı tepki gösteriyorsanız muhtemelen diğer süt intoleransı (hassasiyeti) bulunan kişilere göre biraz daha şanslısınız demektir. İçeceğiniz süt miktarını gün içine bölerek yaşayacağınız rahatsızlığı en aza indirebilir, laktozu azaltılmış sütleri ve ya laktaz preparatlarını kullanabilirsiniz.
Bende de var mı?
Basit bir şeker ölçüm cihazı ile bunu öğrenebilirsiniz. Aç karnına kan şekerinizi ölçün ve sonrasında süt için. Yarım saat boyunca başka bir besin almayın ve bu sürenin sonunda kan şekerinizi tekrar ölçün. Eğer kan şekeriniz artmış ise bu sütün sindirildiği ve intoleransınızın olmadığını gösterir.
Yine de süt içince rahatsızlık hissediyorsanız kısmi (hafif formda intolerans) süt intoleransına sahip olabilirsiniz ileri tetkikler için lütfen doktorunuza danışın.
Peki bu kadar değerli bir besin olan sütten vazgeçmek zorunda mıyız? Tabi ki hayır!
Piyasa süt sindirici enzim preparatları ve laktozsuz süt ürünleri bulunmakta. Enzimleri süt içtikten sonra kullanarak sütün sindirilmesini sağlayabilirsiniz. Food Chemical Codex (FCC) standartlarına uygun laktoz enzimlerini tercih etmelisiniz.
- Orta derecede intoleransa sahip insanlar 2.500-5.000 FCC laktaz ünitesi,
- Yüksek derecede intoleransa sahip insanlar ise 10.000-20.000 FCC laktaz ünitesi ile başlamalıdır.
Eğer laktoz sindirim enzimi takviyeniz kapsül şeklinde ise midenizde erimesi için süt içmeden 15 dakika önce almanız önerilir.
Bununla beraber piyasada laktoz parçalıyıcı enzim içeren sütler bulunmakta, yalnız bu sütler oldukça pahalılar.
Sonuç olarak ;
Laktoz intoleransına ( hassasiyet ) sahipseniz süt alımını kısıtlamalı ve enzim takviyeleri ile bu değerli besini hayatınızda tutmaya çalışmalısınız.