Bağırsaklarınızda bulunan bakterilerin sayısı vücudunuzda bulunan tüm hücrelerden daha fazladır. Bu kadar fazla bakterinin etkisiz olduğunu düşünmüyorsunuz değil mi?
Çünkü değiller!
Bu konunun değerini anlayan birçok takipçim bana sürekli probiyotik tavsiyesi için başvuruyor. Ama benim çok daha iyi bir fikrim var. Doğal probiyotik besinler!
Bu yazıda doğal probiyotik besinleri inceleyecek, favori probiyotik besinlerimin tariflerini vereceğim.
Hazırsanız başlıyoruz!
Yazı İçeriği
Probiyotik besinler: Kısaca nedir?
Bağırsaklarınız sadece besinlerin işlendiği ve sindirildiği uzun bir tüp değil. Bağışıklık elemanlarının eğitildiği, zararlı bileşenlerin kana geçmesinin engellendiği, bazı hormonların salınımının kontrol edildiği çok karmaşık bir mekanizma bağırsaklarınızda bulunur.
Bu mekanizmanın tek makinisti kendi hücreleriniz değil. Bağırsaklarınızda konumlanmış bakteriler de durumun doğru devam etmesi için gereklidir.
Bağırsaklarınızdaki bakterilerin tamamı faydalı bir şekilde çalışmaz. Her yerde olduğu gibi burada da iyi ve kötü taraf var.
İyi ve kötü bakteriler dengeli olmakla beraber, iyi bakterilerin daha fazla güçlendirilmesi sağlığınızı olumlu bir şekilde etkiler.
Çünkü bu bakteriler tükettiğiniz besinlerin bir kısmını kullanır ve işler. Ayrıca oluşturduğu sinyaller ile bedeninize hükmeder. Dolayısıyla bu bakterilere misafirperver bir şekilde davranmanız gerekiyor.
Ama bakterilerin faydalı olduğunu bilmenize rağmen antibiyotik kullanımı (siz direkt olarak kullanmasanız da besinler ile vücudunuza geçebilir), kötü beslenme, radyasyona maruz kalma ve diğer birçok durum bağırsak dengenizi bozar ve faydalı bakterileri azaltır.
Sizin yapmanız gereken şey ise bu bakterileri takviye etmektir. İşte burada probiyotik alımı gündeme geliyor.
Ben klinikte hastalarıma bazen medikal formlar (hap, saşe) gibi sanayi üretimi probiyotikleri tavsiye ederken, bazen -özellikle hafif eksikliklerde- doğal olarak probiyotik takviyesi yapmayı isterim.
Doğal olarak bağırsak bakterilerinizi takviye etmek için en iyi yöntem ise probiyotik içeren besinlerin tüketmenizdir.
Probiyotik besinler
Size birazdan hazırlanması kolay, sağlıklı ve probiyotik içeriği gerçekten zengin favori besinlerimi paylaşacağım. Bu sayede bağırsaklarınızdaki faydalı bakterilerin yoğunluğunu arttırabilir ve sağlıklı yaşam için olumlu bir adım atabilirsiniz.
Listedeki besinlerin bazılarına yabancı olabilirsiniz ama kesinlikle korkmayın. Listedeki tüm besinler hazırlaması kolay ve lezzetli. Denemeniz yeterli, pişman olmayacaksınız.
Kefir
Tanıdık bir besin ile başlamak istedim. Ayrıca yerli. Çünkü kefir kelimesinin kökeni “keyif”tir. Atalarımızın kefiri tüketirken mutlu olmaları ise şaşırtıcı değil. Sebeplerini birazdan göreceksiniz.
Ayrıca belirteyim, listede yoğurt yok. Çünkü kefir süt ürünleri içerisinde probiyotik gücü en fazla besin. Dolayısıyla yoğurt biraz daha geride kaldı ama bu günlük beslenme düzeninden onu çıkartmanız gerektiği anlamına gelmiyor.
Kefir,
- Laktoz miktarı az olması sebebiyle rahat bir şekilde sindirilir.
- Çok fazla vitamin, mineral içerir.
- İskelet sistemini güçlendirir.
- Kolay üretilir ve lezzetlidir.
Kefir’in faydaları ve evde kefir üretimi ile ilgili ayrıntılı bilgi için kefirin faydaları ve kefir yapımı adlı yazımı inceleyebilirsiniz.
Sauerkraut
İsmi sizi ürkütmesin. Sauerkraut sadece doğranmış lahananın laktik asit bakterileri tarafından mayalanmış hali ve oldukça sağlıklı.
Hazırlanma süresi 6-8 gün olan Sauerkraut içerdiği faydalı bakteriler ile beraber,
- Lif açısından zengindir,
- C ve B vitamini içerir.
- Lutein ve zeaksantin içerir.
Kombucha (Kombu) çayı
Kombucha bir probiyotik içecek. Tarihi yaklaşık 2000 yıl öteye, Japon ırkına dayanıyor.
Evde hazırlaması oldukça kolay ve özellikle yaz aylarında sürekli tüketilebilecek bir içecek olan Kombucha çayını mutlaka denemelisiniz.
Kombucha çayı,
- Sıvı ihtiyacınızı hızlı bir şekilde karşılaması,
- Zengin faydalı bakteri içeriği,
- Sindirimi rahatlatması açısından,
değerlendirilebilecek bir içecek.
Salatalık turşusu
Şaşırdığınızı biliyorum ama evet salatalık turşusu probiyotik bir besin olabilir ama doğru yapıldığında.
Peki nasıl?
Hazır salatalık turşuları pastorize edildiği için içerisinde hiçbir faydalı bakteri kalmaz. Eğer salatalık turşusunu evde hazırlar ve bakterilerin yaşayabilmesi için sirke kullanmazsanız oldukça faydalı probiyotik salatalık turşusu elde edersiniz!
Probiyotik salatalık turşusunun faydaları,
- K vitamini açısından zengin olması,
- Düşük kalorili olması,
- Bağırsaklar için faydalı laktik asit bakterileri içermesi,
olarak sıralanabilir.
Yapmanız gereken şey ise salatalık turşusunu sirke eklemeden yapmak ve daha az bekletmek.
Probiyotik besinler: Özet
Probiyotik besinler sağlıklı beslenme sürecinde size fayda sağlayabilecek oldukça iyi birer kaynak oluşturuyor.
Burada önemli olan şey ise probiyotik özelliği olabilecek besinlerin marketten alınmaması. Çünkü markete sunulacak ve işlenmiş tüm besinler içeriğindeki bakteriler öldürülür. Bu raf ömrünü uzatmak için gerekli bir işlemdir.
Dolayısıyla probiyotik içeren besinleri kendiniz hazırlamalısınız.
Probiyotikler ile ilgili bilgiler için,
- Bağırsak florası nedir?,
- Probiyotik ve prebiyotiklerin faydası,
- Probiyotik supplement seçim rehberi,
adlı yazılarımı okuyabilirsiniz.
Artık probiyotik besinleri daha iyi biliyorsunuz. Tek ihtiyacınız olan onları diyetinize eklemek.
Peki sizin favori probiyotik besininiz ne? Benimle yorumlar aracılığı ile paylaşmayı unutmayın.