Vücutta depolanamadığını bildiğimiz suda çözünen vitaminlerin aksine Vitamin B12 ( Kobalamin ) karaciğerde ( yıllarca vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar ) depolanabilir. Dikkatimizi çeken bir diğer özelliği de Vitamin B12 ( Kobalamin )’in bitkisel kaynaklardan çok hayvansal gıdalarda bulunmasıdır.
Ülkemizde çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere birçok kişide Vitamin B12 ( Kobalamin ) eksikliği bulunmaktadır. Vitamin B12 ( Kobalamin ) yetersizliğine vitaminin eksik alınmasının yanında emilimi sağlayan İF ( intirisik faktör ) ve parietal hücrelerin kaybı da sebep olabilir.
Vitamin B9 ( folik asit ) ile beraber alyuvarların ( kırmızı kan hücresi ) oluşumunda görev alan Vitamin B12 ( Kobalamin ) ayrıca karbonhidrat , yağ ve protein metabolizmasının devamlılığını da sağlar. Ayrıca uzun süre metformin ( insülin direnci ve diabet başlangıç seviyelerinde kullanılan bir ilaç ) kullanımında Vitamin B12 ( Kobalamin ) eksikliği görülebilir.
Vitamin B12 ( Kobalamin ) eksikliğinin sporcularda sakatlık riskini arttırdığı bilinmektedir.
Vitamin B12 ( Kobalamin ) eksikliğinin belirtileri
- Anemi ( kansızlık )
- Nörolojik semptomlar ( el ve ayaklarda yanma , ağır vakalarda felç )
- Hafızanın zayıflaması , depresyon hali
- Tropikal sprue ( bağırsak dokusunda körelme )
Aşırı doz Vitamin B12 ( Kobalamin ) alımının etkisi
- Bilinen bir aşırı doz reaksiyonu yoktur.
Doğal Vitamin B12 ( Kobalamin ) kaynakları
- Karaciğer
- Yumurta
- Balıklar ( özellikle somon , mezgit )
- Güçlendirilmiş tahıllar ( özel üretim )
Bu yazı editörümüz Fitekran Çeviri Ekibi tarafından hazırlanmış ve Dr. Can Çiftçi tarafından incelenip, düzenlenip, onaylanmıştır.