Beş karbonlu şekerlerden oluşan Vitamin B2 ( riboflavin ) katarakt ve birçok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde kullanılır. Vitamin B1 gibi karbonhidrat metabolizmasında görev alan Vitamin B2 ( riboflavin ) ayrıca yağ metabolizmasında da önemli bir rol üstlenir.
İlk olarak sütten elde edilen riboflavin birçok bitki tarafından sentezlenmesine rağmen hayvanlarda üretilemez. Güneş ışığında ( görülen ve UV dalga boylarında ) hızla deforme olan ( bozulan ) Vitamin B2 ( riboflavin ) demir ve vitamin B6 emilimine de yardımcı olur.
Kronik ( devamlı ) alkol kullanan kişilerde Vitamin B2 ( riboflavin ) eksikliği oluşabilir. Bu konuda kişiler dikkatli olmalı ve doktorlarını bilgilendirmelidir.
Vitamin B2 ( riboflavin ) eksikliğinin belirtileri
- Ağız kenarında ve dudaklarda çatlak
- Konjoktivit
- İştah kaybı
- Göz yorgunluğu , ışık hassasiyeti
- Glossit
- Yorgunluk
- Pskiyatrik sorunlar ( özellikle kaygı bozuklukları )
olarak tanımlanır.
Ayrıca büyüme ve gelişmede önemli bir rol üstlenen Vitamin B2 ( riboflavin )’in eksikliğini gösteren hayvan deneylerinde deneklerde ilk olarak büyüme ve gelişme durmuştur.
Aşırı doz Vitamin B2 ( riboflavin ) alımının etkisi
- Krom varlığında yüksek doz Vitamin B2 ( riboflavin ) DNA kırılma riskini ( kanser oluşma sebebidir ) arttırır. Yüksek doz Vitamin B2 ( riboflavin ) tedavisinde idrar açık sarı renk alır. Bu idrar tipine flavin idrar denir.
Doğal Vitamin B2 ( riboflavin ) kaynakları
- Badem
- Soya fasülyesi
- Mantar
- Ispanak
- Buğday
- Yoğurt
- Yumurta
- Karaciğer
Bu yazı editörümüz Fitekran Çeviri Ekibi tarafından hazırlanmış ve Dr. Can Çiftçi tarafından incelenip, düzenlenip, onaylanmıştır.