Annelerinizin evden çıkarken ağzınıza bir şeyler tıkıştırdığı çocukluk günlerini hatırladınız mı? Ne kadar gereksiz gelse de son araştırmalar bu hareketin son derece mantıklı olduğunu gösterdi.
Bende gördüğüm bu durumu takipçi annelerimiz ile paylaşmayı ve yaptıkları o “tıkıştırma” hareketinin ne kadar önemli olduğunu göstermek istedim tabi ki.
Kanada da yapılan bir çalışmada 18 yaş altı çocukların %20’sinin kahvaltı yapmadıkları ortaya çıkmış. Ülkemizde böyle bir çalışma bulunmasa da bu oranın çok değişmeyeceğini düşünmekteyim.
Hazırsanız başlıyoruz!
Yazı İçeriği
Kahvaltı zihin açar mı?
Kahvaltı zihin açar mı? sorusuna verebileceğim yegane ve tek cevap “evet!” olacak.
Gelin beni destekleyen araştırmaları inceleyelim.
Araştırma 1
İngiltere’de bir tam 111 okulda yapılan araştırmada yaklaşık 5000 öğrenci (yaşları 9 ile 11 arasında değişen) ortalama 12 ay (6-18 ay arası değişen sürelerde) boyunca incelenmiş. Araştırma süresince öğrencilerde kahvaltı yapmanın ve yapılan kahvaltının kalitesinin okul başarısına etkisi incelendi.
Araştırma sonunda kahvaltı yapan çocukların SAT sınavında (okuma, yazma ve matematik içerikli bir sınav) daha başarılı oldukları gösterildi.
Araştırmanın bir diğer çarpıcı yönü ise sağlıklı kahvaltı ile sağlıksız kahvaltının başarıya etkisini göstermesi oldu.
Sağlıksız kahvaltı yapan çocuklarda (şekerleme, sadece mısır gevreği ve kraker gibi besinler) sağlıklı kahvaltı yapan çocuklardan daha düşük puanlar aldı. Hatta sağlıksız beslenen beş çocuktan biri kahvaltı yapmayan çocuklar ile aynı başarıyı gösterdi.
Araştırma 2
İlk araştırmaya benzeyen ama daha küçük bir kitleye uygulanan bu araştırmada 9 ile 10.5 yaş arası 90 çocuk kullanılmış.
Üç gruba ayrılan bu denekler ise gruplara gelişme ve zeka geriliği olanlar, beslenme bozukluğu olanlar ve normal olanlar olarak ayrılıyor.
Her gruptaki denekler ise ikiye ayrılarak kahvaltı yapanlar ve yapmayanlar olarak sıralanıyor.
Araştırma sonuçlarını kodlama, okuduğunu anlama, aritmetik kabiliyet ve sözel kabiliyet olarak değerlendiren araştırmacılar şaşırtıcı olarak zeka geriliği olan çocuklar dahil olmak üzere bütün gruplarda kahvaltının yetenekleri geliştirdiğini görmüş.
Neden kahvaltı zihin açar?
Kahvaltı yapmamanın nasıl düşünsel performansı düşürdüğü konusunda kesin bir fikrimiz yok. Ama akla gelen iki muhtemel sebep var.
- Gece boyu aç kalan vücut ve düşen kan glikoz düzeyi sabah ile öğle yemeği arasında düşünce ve dikkat performansında azalmaya sebep olabilir.
- Uzun süren açlık ile beraber oluşan mental stres ve hormonal değişiklikler düşünce performansında azalmaya sebep olabilir.
Sonuç olarak
Araştırma ve diğer verileri tek kalemde toplayarak;
- Okula varış süresinden 2 saat ve daha yakın sürede çocuklarınıza kahvaltı yaptırın. Daha uzun süren yolculuk ve kahvaltı-okul arası süre kahvaltının faydalı etkilerini azaltacaktır.
- Çocuklarınıza protein ve karbonhidrattan zengin kahvaltı yaptırmaya özen gösterin. Burada en güzel seçenekler tam tahıllı ekmek, müsli, yumurta ve süt olarak sıralanabilir.
- Çocuğunuzun asla kahvaltı yapmadan dışarı çıkmasına izin vermeyin. Aynı zamanda beslenme için aşırı baskı çocuğunuzun rahatsız olmasına sebep olabilir. Bu sebeple kahvaltı konusunda ısrarcı olmalı ama zorlayıcı olmamalısınız.