Yıllarca süren kararlı pazarlama çalışmaları ve sağlıksız beslenme tarzı toplumda -özellikle yeni nesilde- light içeceklerin kilo vermeye katkısının olduğunun düşünülmesine hatta diyet döneminde sudan daha önemli olduğunun kanıksamasına sebep oldu.
Bu yazıda tam tersini iddia eden “eşe dosta” kanıt olarak gösterebileceğiniz, pazarlama çalışmalarının toksik bilinç kirletici etkisinden kurtulacağınız önemli bir araştırmadan bahsedeceğim.
Zayıflama sürecinde su mu diyet içecekler mi? Cevabı öğrenmeye hazırsanız başlıyoruz!
Yazı İçeriği
Diyet içecekler vs su
Konuya direkt olarak yapılan araştırma ile girmek istiyorum. Zira yazının ana konusunu yapılan bu araştırma teşkil ediyor.
Yapılan araştırma altı ay boyunca ve 89 kadın üzerinde yapıldı. Kadınların vücut kitle indeksi (BMI) 27 ile 40 arasında değişen katılımcılara diyet ve haftada beş gün günde 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yaptırıldı.
Buraya kadar aynı şekilde yaşamaları tasarlanan katılımcıların yaşam tarzındaki tek farkın diyet içecek ve su alımı olması sağlandı.
İkiye ayrılan katılımcılardan ilk grup öğle öğününde 250 ml su tüketirken ikinci grup 250 ml diyet içecek tüketti.
Diyetin diğer öğünlerinde ve gün içinde, diyet içecek tüketen ikinci gruba başka diyet içecek tüketme hakkı tanınmadı ve tatlandırıcılardan (sükraloz, aspartam ve benzeri) uzak durması sağlandı.
Araştırma sırasında ve sonrasında
- Bel çevresi,
- Kilo,
- Açlık kan şekeri,
- Açlık kan glukozu,
- HbA1c,
- Total kolesterol,
- HDL, LDL ve trigliserit,
- HOMA-IR,
- 2 saatlik post prandial (PP) glikoz,
değerleri incelendi, sonuçlar kaydedildi ve araştırma 6 ay bitiminde sonlandırıldı.
Yukarıda tablo olarak verilen araştırma sonuçlarını gelin beraber inceleyelim.
Diyet içecekler vs su: Araştırma sonucu
Tablodan anlayacağınız üzere su tüketen ilk grubun, diyet içecek tüketen ikinci gruba göre kilo, beslenme sonrası 2 saatlik kan şekeri ve açlık insülin düzeyi ve HOMA-IR değerlerinde anlamlı fark bulundu.
Bu fark;
- Su tüketen katılımcıların diyet içecek tüketen katılımcılara göre daha fazla kilo verdiği,
- Diyet içecek tüketen katılımcıların su tüketen katılımcılara göre daha yüksek beslenme sonrası kan glikozuna sahip olduğu,
- Diyet içecek tüketen katılımcıların su tüketen katılımcılara göre daha yüksek açlık insülin düzeyine sahip olduğu,
- Su tüketen katılımcıların diyet içecek tüketen katılımcılara göre daha az insülin direncine (HOMA-IR sonucuna göre) sahip olması
olarak özetlenebilir.
Peki bu kadar önemli ve büyük farklara günde sadece 250 ml diyet içecek tüketimi nasıl sebep olabilir? Gelin inceleyelim.
Diyet içecekler vs su
Araştırma sırasında rastlanan ve rapor edilen en önemli bulgu su içen katılımcıların daha az besin tüketmesiydi. Muhtemel kilo vermenin zorlaşması ve insülin direncinin gelişmesi de daha fazla besin tüketimine bağlı olduğunu düşünüyorum.
Diyet içecek tüketen grup, su içen gruba göre %6 daha fazla kalori almış. Bu %6’lık değer ise yaklaşık 116 kcal denk geliyor.
Ayrıca alınan fazla kalorinin büyük bir bölümü karbonhidrat sebepli. Diyet içecek tüketen grup su tüketen gruba göre %11 daha çok karbonhidrat almış. Bu %11’lik oran ise 27 gram ek karbonhidrata denk geliyor.
Ayrıca geçen günlerde farklı bir araştırma sonucunu twitter üzerinden paylaşmıştım.
Şeker tüketimi tatlı duyusunu köreltir. Bu kısır döngüde ne kadar çok tatlı tüketirseniz şeker tadı için o kadar tatlıya ihtiyaç duyarsınız.
— İsmail Can Çiftçi (@icaanc) 27 Aralık 2015
Bu araştırmada şeker tüketiminin daha fazla şeker tüketimine sebep olduğunu belirttiğim gibi aslında tatlandırıcı içerikli içeceklerin tadı sebebiyle kişileri daha fazla tatlı ve karbonhidrat tüketmeye provake ettiği kabul edilebilir.
Sonuç olarak
Diyet içecekleri özellikle kilolu ve obez kişilerde diyet dışında bırakmak -ve yerine su tüketimini arttırmak- hem tatlı tüketimini azaltacak hemde kilo vermeye yardım edecektir.
Günde bir kere ve 250 ml gibi küçük bir miktarda tüketilen diyet içeceklerin bile kilo verme hızına önemli ölçüde etki ettiğini düşünürseniz daha fazla diyet içecek tüketeceğinizi düşünmüyorum.