Gece yemek yemek birçok insan için keyif veren bir kaçamak, küçük bir yaramazlık ve zararsız bir alışkanlık olarak görülmekte. O kadar masum olmayan bu alışkanlığı tekrardan incelemeye hazır mısınız?
Bu yazıda sizlere gece yemek yeme alışkanlığının tarihinden, neden olduğuna, gece yemek yemenin zararlarından, gece yemek yeme isteğini nasıl bastıracağınıza kadar birçok bilgi vereceğim.
Hazırsanız başlıyorum!
Gece yemek yeme alışkanlığı nedir?
Gece yeme alışkanlığı ilk olarak 1955 yılında Amerikan bir psikiyatrist tarafından “aşırı yeme bozukluğu” kategorisinde tanımlandı. Bu tanımda gece yemek yeme sendromumu kişinin toplam alması gereken kalorinin %25’inden fazlasını gece öğününde tüketmesi olarak ifade edildi.
Bu tanımlamadan sonra işin ciddiyeti konusunda birçok araştırma yapıldı ve gece yemek yeme alışkanlığının ne kadar sık görüldüğü ortaya kondu.
Bu konu hakkında yapılan birçok araştırmadan sadece birisi İngiltere’de yüz kişiden ikisinin gece yemek yeme sendromuna sahip olduğunu gösterdi.
Gece yemek yemek zararlı mı?
Yoğun olarak gece yemek yiyen kişilerde birçok hastalığın riskinin arttığı biliniyor. Bu hastalıklardan bazıları obezite, diyabet ve reflü.
Ayrıca gece yemek yiyenlerin depresyona daha yatkın olduğu ve uyku problemi yaşadığı görülüyor.
Gece yemek yeme alışkanlığına sahip olan insanların birçoğunun kilo problemi olmasına rağmen bazı bireyler gece yemek yediği halde kilo almaz. Ama bu durum oluşabilecek hastalıklarının riskinin artmadığı anlamına gelmez.
Bunun yanında devasa ağırlıkları ile tanınan sumo güreşçilerinin bu ağırlığa gece uykudan önce aşırı beslenerek ulaştıklarını eklemek istiyorum.
Gece yemek yemenin zararları hakkında hala şüpheniz var ise birde şu araştırmayı dinleyin.
Pilot bir çalışma gece yemek yeme konusunda problemleri olan kadın ve erkek hastaların telkin ile gece yemek yeme alışkanlıklarının azaltılmasını hedeflemiş.
Devam eden 10 seanslık telkin ile beraber gece atıştırmalarını bırakan hastaların 10 hafta sonunda 3.5 kilo verdiği ve daha az depresif olduğu görülmüş.
Peki siz, gece yemek yemeye devam edecek misiniz?
Burada dikkat etmenizi istediğim bir nokta var. Gün içinde normal beslenen bireylerde gece yemek yemek zararlı olarak görülmekte.
Eğer intermittent fasting yada bölünmüş beslenme programları uyguluyor ve öğünleriniz gece saatlerine denk geliyorsa korkmanıza gerek yok zira gün içinde kalori alımını tamamlamıyor ve gece öğünü için kendinizi hazırlıyorsunuz.
Bu tip beslenmelerde kalori alımını aşmadığınız ve bir düzene binaen beslendiğiniz için gece yemek yemekte özgürsünüz!
Geceleri aşırı yiyor musunuz? Test edin
Gece yemek yeme alışkanlığına sahip olan birçok insan gece yemek yediğini kabul etmez. Bu durum gece yemek yeme hareketini sürekli görmemesi ve bunun tamamen elinde olduğunu sanması ile doğrudan alakalı.
Durum sigarayı bırakmaya çalışmadan önce insanların sigaraya bağımlı olduğunu kabul etmemesine benzer.
Sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamayan insanların ise bağımlılıklarını fark ettiği ama çoğu zaman bu farkındalık için geç kaldığını biliyorsunuz.
Aşağıdaki sorulardan en az birine evet cevabı verdiyseniz gece yemek yeme alışkanlığına sahip olabilirsiniz.
- Sabahları aşırı aç yada aşırı tok bir şekilde mi uyanır mısınız?
- Gece uykudan uyanıp yemek yer misiniz?
- Geceleri kendinizi daha mutsuz ve depresif olarak tanımlayabilir misiniz?
- Gece saatlerinde aç olmadığınız halde yemek yediğiniz oldu mu?
Gece yemek yeme alışkanlığı için çözüm önerileri
Gece yemek yeme alışkanlığına sahip insanlar için basit ve etkili birkaç önerim var.
Gün içinde aç kalmayın
Aç kaldığınız her dakika vücudunuz strese giriyor ve bu gidişi durdurmak için önlemler alıyor. Bu önlemlerin çoğu ise sizi gece yemeye teşvik edebilecek değişiklikler içermekte.
İhmal ettiğiniz öğle yemeği ve öğle yemeğinden sonra yapmanız gereken ara öğünler sizin akşam yemeğine aç girmenize sebep oluyor.
Akşam yemeğini doyurucu düzeyde yapsanız bile vücudunuz tekrar aç kalacağını düşünüyor ve sizi yemek yemeye sevk ediyor. İşte gece yemekleri tam olarak bu noktada devreye giriyor.
Yapmanız gereken ise çok basit. Ana öğünleri kaçırmadan (özellikle öğle öğünü) ara öğünlere olabildiğince dikkat etmelisiniz. Bu gece yemek yeme alışkanlığınızı baskılayacaktır.
Besin eksikliklerine dikkat edin
Bazı vitamin, mineral ve yağlar daha aç hissetmenize sebep olur. Bu maddelerin eksikliği ise sizi çoğu zaman gece yemek yemeye teşvik eder.
Bu maddelerden en sık eksikliğini gördüklerimiz ise omega-3, krom, ve D vitaminidir.
Özellikle bayanlarda görülen ve gece saatlerinde daha sık ortaya çıkan tatlı krizleri başlı başına bir problem oluşturmakta.
Bu problem ile ilgili detaylı bilgi almak ve çözüm önerilerine göz atmak için tatlı krizini önlemek için yapmanız gerekenler adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Stresi kontrol edin
Stres birçok insanda kontrolsüz beslenme alışkanlığını tetikler. Yoğun stres ve baskı altındaysanız beslenmenizi kontrol altında tutmaya çalışın.
Gece beslenmek yerine stresinizi azaltmaya yönelik aktivitelerde bulunun ve kontrolü elden bırakmayın.
Uyku düzeninizi bozmayın
Gece geç saatlere kadar uykusuz kalmak acıkmanıza sebep olacaktır. Bu durumda yaşadığınız açlık normal olmak ile beraber bir süre sonra gece atıştırmaları alışkanlık haline gelecektir.
Bunu önlemek için geç uyumamaya ve gece atıştırmalarının sıklığını, yoğunluğunu azaltmaya çalışın. Genel olarak gece atıştırmaları gündüz atıştırmalarına göre daha yoğun ve sağlıksız besin ihtiva eder.
Uyku konusunda problem yaşıyorsanız uyku hakkında her şey adlı yazımı okumanızı tavsiye ediyorum.
Ayrıca probleminize hala çözüm bulamadıysanız açlığınızı bastırmanız için size önemli bir taktik vermeme izin verin. Ayrıntılar videoda:
Son olarak, birçok sporcu gece öğünlerine önem verir. Bu onların yoğun kalori ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için gerek duydukları zorunlu bir ihtiyaçtır.
Eğer profesyonel bir atlet yada sumo güreşçisi olmak isteyen birisi değilseniz gece öğünlerine ihtiyacınız yok demektir.
Güzel bir şeyler yemek için sabahı beklemeye ne dersiniz?