Paleo diyeti diğer adı ile taş devri diyeti sağlıklı ve fit kalmak isteyen birçok insanın tercihi olmaya devam ediyor. Sizde bu tercihi yapanlardansanız eminim paleo diyetinde dikkat edilmesi gereken hususları merak ediyorsunuz.
Bu yazıda paleo diyeti yapan insanların sık yaptığı hatalara değinip çözümlerini sizinle paylaşacağım. Böylece daha doğru ve sağlıklı bir paleo diyeti deneyimi yaşayabileceksiniz.
Paleo diyetine başlamak istiyor ve ayrıntılı bilgiye ihtiyacınız varsa paleo diyeti başlangıç rehberi adlı yazımı okuyabilirsiniz.
Paleo diyetine birden başlamak
Yıllardır sürdüğünüz normal beslenme biçimine başta sindirim sisteminiz olmak üzere vücudunuzun bütün yapıları adapte olmuş durumda. Bir anda fikrinizi değiştirip paleo tarzı beslenmek için karar alıyor ve vücudunuzun buna ayak uydurmasını bekliyorsunuz.
Ama vücudunuzun paleo tarzı beslenmeye alışması için ona fikrinizi değiştirdiğiniz süreden daha fazlasını vermeniz gerekiyor. Vücudunuza alışması için yeterli zamanı vermediğiniz takdirde halsizlik, diyete karşı isteksizlik ve daha birçok can sıkıcı durum ile karşılaşabilirsiniz.
Çözüm: Vücudunuzun yeni beslenme tarzına uyum sağlaması için ona 30 gün verin. Bu süreçte belli besinleri paleo diyetine uygun besinler ile yavaş yavaş değiştirin.
Vücudunuzun değişime ayak uydurması için gereken zamanı ona tanımanız diyetinizi uygulamanızı ve devam ettirmenizi kolaylaştıracaktır.
Aşırı meyve tüketmek
Paleo diyetinde karbonhidrat alınabilecek kaynaklar oldukça sınırlı. Bu sebeple birçok insan paleo diyetine başladıktan sonra tatlı ihtiyacını yoğun olarak meyve tüketerek karşılamakta.
Ama bu insanların unuttuğu önemli bir nokta var! Meyve içeriğinde bulunan fruktoz ile hızlı bir şekilde kilo almanıza sebep olabilir.
Çözüm: Bu sağlıklı lif, vitamin ve mineralden zengin değerli besinleri doğru miktarda tüketmelisiniz. Aşırı meyve tüketimi size sandığınızdan daha çok zarar verebilir. Ayrıca diyette meyve tüketimi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi diyette meyve tüketilebilir mi? adlı yazımızda bulabilirsiniz.
İhtiyacınız olan karbonhidratı yavaş sindirilen ve paleo diyetine daha uygun olan kök sebzelerden karşılayabilirsiniz. Tercih etmeniz gereken kök sebzelerden bazıları patates, havuç, turp ve soğan olarak sıralanabilir.
Yeteri kadar kalsiyum almamak
Kalsiyum vücudunuz için oldukça önemli bir mineral. Bu mineralin eksikliği kaslarınızın güçsüzlüğü ve kramplarından, kemik yapısının zarar görmesine kadar birçok soruna sebep olabilir.
Paleo diyetinde ise süt “gri bölgede”. Gri bölge ise yasaklanma ve serbest bırakılma gibi bir ayrıma varılmamış besinleri ifade ediyor.
Birçok paleo diyeti uygulayıcısı gibi sizde süt ve süt ürünlerini sizde hayatınızdan çıkardıysanız kalsiyum alımınız alarm veriyor olabilir. Bu sebeple mutlaka kalsiyum alımına dikkat etmelisiniz.
Çözüm: Sanılanın aksine doğada kalsiyum bakımından süt ve süt ürünlerinden daha zengin birçok besin bulunmakta. Üstelik bu besinlerin birçoğu paleo diyetine uygun.
Bu besinleri merak ettiyseniz kalsiyum bakımından zengin 5 besin adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Porsiyonları abartmak
Bazı besinlere paleo diyetinin getirdiği yasak birçok uygulayıcının aklında “diğer besinleri istediğim kadar yiyebilirim” gibi bir düşünceye sebep oluyor. Mevcut durum ise diğer diyetler gibi.
Kalori hala kalori ve aşırı beslenme sağlıklı bir diyet uygulamanıza rağmen kilo almanıza sebep olabilir. Bu sebeple paleo diyetinde de porsiyonlarınızı kontrol etmek zorundasınız.
Çözüm: Porsiyonlarınızı diyetinize kilo ve hedeflerinize uygun düzenleyin. Bu kolay olmayabilir. Hatta birçok insan porsiyon kontrolünde zorluk yaşıyor. Peki sadece elinizi kullanarak porsiyonlarınızı planlayabileceğinizi söylesem?
Sadece elinizi kullanarak porsiyonlarınızı düzenlemek için kalori saymanın en kolay yolu: elinizi kullanmak adlı yazımı inceleyebilirsiniz.
İşlenmiş gıdaları tercih etmek
Birçok firma artık oldukça fazla kişinin tercih ettiği paleo diyetine uygun besinleri piyasaya sürmeye başladı ve bu akım devam edecek gibi görünüyor.
Burada birçok insanın unuttuğu nokta ise her ne kadar paleo uyumlu olarak lanse edilse de bu besinlerin üretim sürecinde bir miktar işlenmiş olması.
Bu durum diyetinize zarar vermek ile beraber aslında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının önündeki en büyük engel olmaya aday. Çünkü birçok insan paleo diyetine uygun olarak gösterilen bu besinleri düşünmeden tercih ediyor.
Çözüm: İşlenmiş gıdalardan uzak durun ve mümkün oldukça marketlerden hazır besinler almayın. Tüketeceğiniz her besinin taze olmasına ve satın almadan önce değiştirilmediğine emin olun. Unutmayın en güvenilir beslenme alanınız mutfağınız.
Aşırı kabuklu yemiş tüketmek
Paleo diyetinde sağlıklı yağ kaynaklarının büyük bir kısmını kabuklu yemişler oluşturuyor. Bu bakımdan oldukça önemli bir yere sahip olsa dahi aşırı miktarda kabuklu yemiş tüketmek hem diyetinize hemde sağlığınıza zarar verebilir.
Çözüm: Günlük kabuklu yemiş tüketiminizi sınırlayın. Bu sınır tüm kabuklu yemişler için maksimum toplam 2 avuç olmalıdır.
Proteine odaklanmak karbonhidratı es geçmek
Paleo diyetini uygulayan birçok insan bu diyetin tamamen protein ağırlıklı olduğunu düşünür. Bu tamamen yanlış bir kanı! Bu düşünce ile proteine yoğunlaşan birçok insan ise karbonhidrat alımını neredeyse sıfıra indirmeye çalışır.
Yetersiz karbonhidrat alımı ise günlük aktivitelerinizde güçsüzlük ve isteksizlik, egzersiz temposunda performans düşüşü ve kas gelişiminin yavaşlaması ile kendini gösterir.
Çözüm: Proteinler, kaslarınızı ve önemli vücut fonksiyonlarınızı devam ettiren madde ve oluşumların yapısında yer alır. Karbonhidratlar ise birçok yapının enerji ihtiyacını karşılamasında görevlidir ve sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz besin maddelerinden biridir.
Bu sebeple dengeli protein alımı ile beraber karbonhidrat tüketiminize de dikkat etmeli ve yeterli miktarda almalısınız.
Sonuca odaklanmak
Paleo diyeti de diğer sağlıklı beslenme tarzları gibi size hızlı değişimi garanti etmez. Bu beslenme tarzını uygularken yapmanız gereken en önemli şey ise doğru beslenmenin tadını çıkarmak.
Aksi takdirde motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Unutmayın önemli olan sağlıklı kalmak ve mutlu yaşamak!